Sistem Odası Kurulumu ve Düzenlenmesi

Sistem odası altyapısı kurulumu ve düzenlemesi, bilgi teknolojilerinin oluşturulmasında etkili olan alanlardan biridir. Bu sistemler, özellikle büyük ölçekli işletmeler için oldukça önemlidir. Birçok firma, kurum ve kuruluşların gerekli done, bilgi ve belgelerini depolayıp güvenli bir şekilde dağıtım yapabilmek için server sistemlerine ihtiyaç duyar. 

Sistem odası kurulumunda başarılı sonuçlar alabilmek için doğru bir kurulum ve yerleştirme yapılmalıdır. kablolar doğru panellere bağlanmalı, server sistemi güvenilir bir ağ üzerine yapılandırılmalı, düzenli bakım ve kontrollerle server verimi arttırılmalıdır. Bu özelliklere dikkat ederek doğru bir sistem odası kurulumu yapılır ve server, tüm olanaklarıyla kullanılabilir hale getirilir.

Sistem (Server) Odası Nedir?

Sistem (server) odası, aynı uzantıya sahip olan kullanıcıların yararlanacağı ortak bir iletişim ağı olarak kabul edilir. Server odası, bilgisayar sunucularının ve iletişim ekipmanlarının bilgilerinin barındırılarak dağıtıldığı bir sistemdir. Bu nedenle bilgisayar odası tasarımları uygun bir düzenekle yapılandırılmalıdır.

Server odası nedir?” sorusuna; yer kaplayan dosyaların tek bir veri altyapısında saklanarak kişilere özel olarak belirlenen bilgilerle, ulaşılabilir hale getirildiği alandır, cevabı verilebilir. Bu sistemler, pek çok işletmenin depolama ve ulaştırma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen server sistemi olarak kabul edilmektedir.

Merak edilen bir diğer konu olan ‘’Sistem odası nedir?’’ sorusuna; bilgi ve belgelerin depolanıp dağıtımının gerçekleştirilmesi için kurulan elektronik ve teknolojik sistemlerdir, yanıtını verebiliriz.

Sistem Odası Standartları

Sistem odası kurulumu ve düzenlenmesi uzun bir süreç gerekmektedir. Öncelikle sistem için gerekli teknolojiler tedarik edilmeli, ardından uzman yardımıyla bir ağ üzerine kurulmalı, daha sonra ise aktif edilerek çalışır hale getirilmelidir. Bu sürecin tamamlanması ardından veriler depolanıp kişilere ulaştırılabilir.

Sürecin verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için uygun ortamın sağlanması da ayrıca önemlidir. Sunucu odaları kurulumu için gerekli adımlar ve sistem odası standartları için takip edilmesi gereken süreç şu şekildedir:

  • Uygun Yer Seçimi: Sistem odasının doğal afetlerden etkilenmeyeceği rutubetsiz bir ortama kurulması gerekir.
  • Isı Yönetimi: Söz konusu ısı yönetimi olduğunda kullanıcıların aklında oluşan ilk konu “Sistem odası sıcaklığı ne olmalıdır?’’ sorusudur. Bu tarz ekipmanlar düzenli ve sürekli olarak çalıştıkları için yüksek ısı üretimine neden olurlar. Bu sebeple sistem odası kurulumu için serin bir mekan şart olup soğutucularla desteklenmelidir. Server odasının sahip olması gereken sıcaklık, minimum 10, maksimum 28 derece olmalıdır.
  • Enerji Yönetimi: Elektrik kesintisi olması durumunda sistemin sekteye uğramaması için güç kaynaklarıyla desteklenmesi ve her durumda çalışması son derece önemlidir.
  • Kablo Düzeni: Düzeni korumak amacıyla mutlaka kablo yönetimi yapılmalı ve ekipmanlar koruma altına alınmalıdır.
  • Güvenlik: Siber güvenlik önlemleri alınarak fiziksel koruma yöntemleri olan kamera ve alarm sistemleriyle desteklenmelidir.
  • Yeterli Alan: Yeteri kadar geniş bir alan sağlanmalı, havalandırma alanları engellenmeyecek şekilde seçilen mekana yerleştirilmelidir.
  • Veri Yedekleme: Düzenli olarak yedeklenen veriler farklı lokasyonlarda saklanmalıdır.
  • Dokümantasyon ve Etiketleme: Tüm sistemin doğru bir şekilde yerleştirilmesi, uzun vadede yapılması gereken bakımlar için büyük önem taşımaktadır.
  • Erişilebilirlik ve Ergonomi: Sistem odasının kurulacağı mekanda çalışan bir kişi varsa yerleştirme esnasında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Düzenli Bakımlar ve Güncellemeler: Sistem odası kurulumu ve düzenlemesinin tam anlamıyla işlevini yerine getirebilmesi için yapılması gereken bakımların sağlanarak yazılımların güncel tutulması gerekmektedir. Ek olarak “sistem odaları hangi sıcaklık değerleri arasında korunmalıdır?” gibi konularda özenli çalışmaların yapılması önem arz eder.

 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer etken, sistem odası yönetmeliği kapsamıdır. Bu yönetmeliğe göre server’ın kurulduğu alan düşük sıcaklıkta, rutubetten uzak olmalıdır. Aynı zamanda server diğer teknolojik aletlerle temas edecek şekilde kurulmamalı, havalandırmaya sahip olan bir alanda yer almalıdır. Server’ı kullanan işletmenin mutlaka güç kaynağı bulunmalı ve elektrik kesintisi durumunda aktiflik düzeyi sekteye uğramamalıdır.

Bu adımlar sayesinde güvenli bir şekilde kurulum ve düzenlenme sağlanmış, sistemin çalışabilmesi için doğru ortam oluşturulmuş olacaktır. Sistem odası tasarımı hakkında detaylı bilgi almak için PSA Teknoloji ekibimizle iletişime geçebilir ve server sistemi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Sistem Odası Kurulum Hizmeti

Sunucu odası için gerekli şartların sağlanmasının ardından, sıradaki adım kurulum hizmetidir. Kurulumun ilk adımı, ekipmanların ve kabloların tedarik süreci olarak karşınıza çıkar. Bu adımın tamamlanmasının ardından doğru bağlantı adımı devreye girer.

Bu hizmetler sağlanırken bir server uzmanı tarafından sistemin bağlı olacağı ağa yapılandırma sağlanır ve kullanıcılara şifre ve bilgiler dağıtılır. Bu sürecin ardından sistem kullanılabilir hale gelir. Alanında uzman ve sektöre atıldığı ilk andan beri pek çok işletme ve kullanıcı tarafından ilk tercih olan PSA Teknoloji ile iletişime geçerek kurulum hizmeti alabilirsiniz.

PSA Teknoloji Sistem Odası Hizmeti

Merak edilen konulardan biri olan “sistem odası nasıl olmalı?” sorusuna; sistemin ısınmasını engelleyecek ve aynı odada çalışacak kişileri rahatsız etmeyecek şekilde olmalıdır, yanıtını vermek mümkündür.

Odanın duvarlarından kablolar geçirilmeli, server’a ulaştırılmalı ve alan içerisindeki tüm odalara Wifi dağıtıcıları kurulmalıdır. Büyük işletmelerin düzenli bir şekilde çalışabilmesi ve hizmetlerinin kesintisiz olabilmesi için sistem odası kurulumu mutlaka profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır.

Referanslarımız

Uzun yıllardır sektörde vermekte olduğu hizmetlerle pek çok kurumun ilk tercihi haline gelen PSA Teknoloji ekibimiz, kaliteli ve çözüm odaklı yaklaşımlar sunmaktadır. Referanslarımız ise aşağıdaki gibidir:

 

  • FujiFilm
  • Acıbadem
  • Demirören
  • Akbank
  • Argela
  • Adonis

 

Verilenler dışında pek çok işletme PSA Teknoloji’yi tercih ederek verilerini koruma altına almış ve dağıtımını başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Sizler de ekibimizle iletişime geçerek sunduğumuz çözümler özelinde kaliteli ve profesyonel bir hizmet alabilirsiniz.